Srí Lanka – Země chrámů, hor, slonů, čaje a krásných pláží

Města, Hory, Poznání

Termíny:
30.1. - 10.2. 2025


Připravujeme - na dotaz v CK


1. den - odlet z Prahy na Sri Lanku.

2. den – přílet do Colomba a přejezd k zlatému chrámu v Dambulle (UNESCO), prohlídka skalních chrámů se 150 sochami Buddhů v 5-ti jeskynních svatyních. Posvátné místo je už 22 století poutním místem srílanských buddhistů. Ubytování v oblasti Sigiriye.

3. den – dopoledne prohlídka raně středověkého města sinhálských králů: Polonnaruwy (UNESCO). Buddhistická stúpa-dágoba, zbytky královských paláců a zahrad, stejně jako obrovské reliéfy Buddhů ve skalách dokazují někdejší slávu indické dynastie Chola. Odpoledne výjezd džípy do NP Minneriya- 9ti hektarové oblasti, kde lze spatřit jak stáda volně žijících slonů, tak dalších 24druhů savců - např. jeleny sambar, leopardy, opice, mangusty, dikobrazy a množství vodních ptáků.

4. den – před snídaní v ranním oparu výstup na Lion Rock (UNESCO) - posvátnou Lví skálu, ztuhlý sopečný komín dávného vulkánu, na jehož plochém vrcholu a v okolí v 5.století král Kassiapa nechal vybudovat rajský svět, hlídaný obřím kamenným lvem, z něhož zůstaly monstrózní tlapy, lemující vstupní schodiště. Odpoledne prohlídka Kandy, které bylo hlavním městem posledního buddhistického Kandyjského království, odolávajícího pokusům kolonistů o dobytí až do britského příchodu 1815. Návštěva Chrámu Buddhova zubu, nejsvětější relikvie země, malebně umístěného na břehu kandyjského jezera. Nocleh v oblasti Kandy.

5. den – dopoledne návštěva nádherné botanické zahrady Peradeniya na okraji Kandy. Rozsáhlé aleje exotických druhů palem, obří fíkusy banyány, cizokrajné stromy gigantických rozměrů, stromy „dělových koulí“ a kvetoucí keře byly kdysi přiváženy jako semena a malé rostlinky darem ze zámořských výprav kandyjským králům. Po té přejezd do kopců čajové oblasti Srí Lanky: návštěva tradiční čajové továrny s možností nákupu mnoha druhů cejlonského čaje, který ostrov za britské nadvlády proslavil po světě. Ubytování v oblasti Ramboda Falls.

6. den – cesta přes někdejší britské koloniální městečko Nuwara Eliya do horské vesnice Ella. Nenáročná túra mezi čajovníky na vrchol Little Adam´s Peak, s úchvatnými výhledy do propasti Ella Gap. Možnost procházky k Nine Arch Bridge, působivému železničnímu mostu z britské koloniání éry, zasazenému v džungli. Nocleh v Ella.

7. den - odjezd na jižní pobřeží se zastávkou u vodopádu Diyaluma Falls. V odpoledních hodinách ubytování v hotelu na zlaté pláži Mirissa Beach. Relax, možnost ayurvédských masáží, vodních sportů, návštěvy četných plážových restaurací pod palmami.

8. den - volný den, relax na pláži, možnost ayurvédských masáží.

9. den - polodenní fakultativní výlet do koloniálního městečka Galle s opevněním a uličkami plnými rozmanitých řemeslných krámků s orientálním zbožím. Jinak relax na pláži.

10. den - volný den, relax na pláži, možnost ayurvédských masáží. Případně fakultativně možnost lodního výletu z Mirissy na pozorování velryb.

11. den - odjezd na letiště v Colombu, odlet do ČR.

12. den – přílet do Prahy.


Velikost skupiny je cca 15 osob.

PŘÍPLATEK 3.000,- Kč / osoba - při objednávce od 1.6.2024

Cena zájezdu zahrnuje

  • letecká doprava Praha – Colombo - Praha včetně tax a palivových příplatků
  • transfer po ostrově klimatizovaným mikrobusem
  • základní výlety dle programu
  • 9x ubytování se snídaní v 3* hotelech
  • služby průvodce

Cena zájezdu nezahrnuje

  • cestovní pojištění
  • vstupní vízum ETA (cca 60,- USD)
  • vstupné do památek
  • spropitné
  • ostatní strava
  • fakultativní výlety a jiné vedlejší výdaje